Branding Marketing

Het eerste wat u moet weten over branding is dat het niet altijd veel hoeft te kosten. Branding is niet alleen voor Fortune 500-bedrijven of zelfs voor kleine bedrijven; het is voor iedereen die een product of dienst wil verkopen. Het gaat ook niet alleen om de naam van uw bedrijf: het gaat om alles wat met uw bedrijf te maken heeft, van het logo en de kleuren tot de manier waarop u met klanten omgaat. Hoe meer u over deze details nadenkt, hoe duidelijker en sterker uw merk zal worden.

Wat is

een brand en wat is branding?

Wat is een brand?

Branding is het proces van het creëren van een merk. Dit is hoe het werkt:

 • U bedenkt een idee voor uw bedrijf of product.
 • U creëert iets dat dit idee vertegenwoordigt en onderscheidt van andere dingen in uw categorie (d.w.z. Een uniek logo, slogan of symbool).
 • U communiceert deze identiteit naar anderen zodat ze weten waar u voor staat en waarom ze bij u zouden moeten kopen in plaats van bij iemand anders (d.w.z. reclame, PR).

01

Branding vs. merkmarketing

De twee termen kunnen verwarrend zijn omdat ze vaak door elkaar worden gebruikt.

Branding en brand marketing zijn echter twee heel verschillende dingen. Branding is een langetermijnproces dat draait om het opbouwen van een relatie met uw klanten en het creëren van een identiteit voor uw bedrijf. Het gaat om de lange termijn: u wilt vertrouwen en consistentie creëren zodat mensen uw merk gaan associëren met bepaalde kenmerken of kwaliteiten, zoals goede service of producten van hoge kwaliteit, en op die kenmerken gaan vertrouwen bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Branding is niet noodzakelijk ontworpen om onmiddellijke verkoop te stimuleren; het is eerder bedoeld om loyale klanten te creëren die na verloop van tijd consequent bij u zullen kopen door hen niet alleen een reden te geven om het ene product of de ene dienst boven het andere te verkiezen, maar ook waarom zij bij toekomstige aankopen altijd weer terug zouden moeten gaan (of ten minste totdat er iets beters komt).

Merkmarketing daarentegen richt zich meer op kortetermijndoelstellingen zoals het vergroten van de bekendheid van een nieuwe productlancering of het aanjagen van verkeer naar een evenement door middel van promotietactieken zoals reclamecampagnes op sociale media, e-mailnieuwsbrieven en advertenties in gedrukte publicaties zoals kranten of tijdschriften."

02

Hoe uw merk te definiëren

 • Definieer je merk.
 • Bepaal het doel van uw merk.
 • Bepaal de waarden van uw merk.
 • Bepaal de persoonlijkheid van uw merk.
 • Bepaal de missie van uw merk.

Het ontwikkelen van uw merk

03

Zodra u uw merk hebt gedefinieerd en de elementen ervan hebt bepaald, is het tijd om uw merk te ontwikkelen. Het ontwikkelen van uw merk is een proces van het definiëren van uw merk en vervolgens voortbouwen op die definitie.

Het is belangrijk te onthouden dat het ontwikkelen van een sterk en effectief merk een continu proces is. Het omvat het definiëren van de kernwaarden, kenmerken en persoonlijkheid van uw bedrijf of product; het creëren van een identiteitssysteem - een consistente look, feel, stem en toon; en het consistent uitvoeren van marketingcommunicatie op alle platforms (websiteontwerp/inhoud schrijven/sociale media posts/enz.).

04

Uw merkstrategie bepalen


Zodra je het doel, de belofte, de persoonlijkheid en het doelpubliek van je merk hebt bepaald, is het tijd om het specifieker te definiëren door de waarden en overtuigingen ervan te bepalen. De volgende stap is het creëren van een stem voor je merk die aanslaat bij het doelpubliek. Deze stappen zijn cruciaal omdat ze je zullen helpen bepalen hoe je met hen kunt communiceren op een manier die zinvol is voor hen op basis van hun gedeelde waarden en overtuigingen.


05

Het opbouwen van uw merkidentiteit

 • De merkidentiteit is het fundament van uw merk. Het is de visuele weergave van wie u bent en waar u voor staat, hoe u door uw klanten wilt worden gezien. Dit omvat logo's, kleuren en lettertypes, maar ook slogans, mission statements en zelfs personeelsuniformen.


 • Merkidentiteiten zijn uniek voor elk bedrijf - je kunt niet zomaar de identiteit van iemand anders kopiëren omdat die niet past bij jouw bedrijfscultuur of productaanbod.


 • Een sterke merkidentiteit heeft veel elementen die samen de persoonlijkheid vormen.

Testen van uw slogan of tagline

06

Het testen van je slogan of tagline is een belangrijk onderdeel van het proces. Het is een geweldige manier om feedback te krijgen van mensen die je niet kent en om uit te vinden of ze begrijpen wat je probeert te zeggen.

Het kan je ook helpen om meer ideeën te krijgen voor hoe je je slogan op verschillende manieren kunt gebruiken, zoals in advertenties of op sociale media. En het zal u helpen om te zien of er problemen zijn met de manier waarop uw bedrijfsnaam klinkt wanneer deze hardop wordt uitgesproken, wat nuttig is omdat sommige woorden beter klinken dan andere in een zin.

07

Uw merk

versterken met de juiste kleuren en lettertypes

 • Gebruik een consistent kleurenpalet. Het kleurenschema van een merk is meestal een van de meest herkenbare kenmerken, dus het is belangrijk om vast te houden aan één set tinten die uw waarden communiceren en uw verhaal in een oogwenk vertellen. Kleuren kunnen ook worden gebruikt om specifieke elementen op een website of in marketingmateriaal te benadrukken - de bedrijfsnaam kan bijvoorbeeld worden weergegeven in dezelfde tint als het logo, terwijl andere tekst een andere tint uit het palet kan gebruiken. Als u de perfecte combinatie hebt gevonden, probeer die dan niet te veranderen tenzij het absoluut noodzakelijk is (denk eraan hoe verwarrend het zou zijn als Coca-Cola plotseling groen zou gaan gebruiken voor zijn branding).
 • Zorg ervoor dat alle tekst consistente lettertypes en letterfamilies gebruikt. Letterkeuze is ook een belangrijk onderdeel van het creëren van een consistent merkimago op meerdere media - je wilt niet dat klanten Times New Roman zien op de ene pagina en Helvetica Neue op de andere! Kies één lettertypefamilie (zoals Arial) en houd je daaraan in alle ontwerpprojecten; gebruik vervolgens verschillende gewichten binnen die familie - licht, normaal, vet - om visueel belang toe te voegen zonder af te leiden van wat het belangrijkst is: informatie snel en duidelijk overbrengen via alleen tekst.

Met deze zeven stappen ben je goed op weg om een impactvolle en memorabele merkstrategie op te bouwen.

Dit alles wil zeggen dat het opbouwen van een merk tijd kost, en het is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt doen. Om te beginnen moet u de missie van uw bedrijf en uw doelstellingen voor de toekomst op papier zetten. Maak vervolgens een positioneringsverklaring op basis van die ideeën - dit is wat uw bedrijf onderscheidt van anderen in de sector. Onderzoek vervolgens wat andere merken goed (en minder goed) doen om met ideeën te komen over hoe u zich van hen kunt onderscheiden. Zodra deze stappen zijn voltooid, is het tijd om te beginnen met het creëren van de beelden die uw bedrijf zullen vertegenwoordigen - uw logo moet niet alleen een afbeelding zijn van letters of symbolen, maar moet weerspiegelen wie u bent als bedrijf (bijv. als u in de financiële sector werkt). Zorg er ten slotte voor dat al deze elementen samenwerken als onderdeel van een overkoepelende strategie, zodat ze niet onsamenhangend overkomen op verschillende kanalen zoals sociale media of advertenties; uiteindelijk zal dit helpen de verkoopconversies te verhogen omdat consumenten zullen zien hoe alles naadloos op elkaar aansluit!

Conclusie

De beste manier om branding te benaderen is het te zien als een proces. Het is niet iets dat u in vijf minuten of zelfs vijf maanden in elkaar kunt flansen. Branding vergt tijd en planning, maar als u de hier beschreven stappen neemt, bent u goed op weg om een sterke merkidentiteit te ontwikkelen die zich onderscheidt van die van uw concurrenten.Wil je meer weten over hoe we jouw bedrijf kunnen helpen met branding?

Boek nu een gratis Strategie Sessie van 30 minuten.