Wat is een

Sales Funnel

Solution For All Businesses

U hebt de uitdrukking "sales funnel" waarschijnlijk al eens gehoord, maar u weet misschien niet precies wat het betekent. Een sales funnel is een marketingconcept dat u kan helpen de effectiviteit van uw verkoopproces te volgen en te verbeteren. Het kan het beste worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld: Stel dat je hondenhalsbanden verkoopt in je Etsy-shop. Je hebt een publiek van mensen die van honden houden en geïnteresseerd zijn in het kopen van een halsband voor hun pup. Maar als ze uw winkel bezoeken, kopen ze niet meteen iets – ze gaan weg zonder iets te kopen en gaan weg met lege handen (of erger nog: met iets anders). Als u zou kunnen bijhouden hoeveel mensen uw site hebben bezocht maar uiteindelijk niets hebben gekocht na meerdere bezoeken, dan zou u later contact met hen kunnen opnemen om het nog eens te proberen!


Sales funnels zijn de reis die klanten afleggen als ze van je website naar het tonen van interesse in je producten of diensten gaan om een conversie te worden.


Laten we beginnen met het definiëren van de term. Een sales funnel, in zijn meest elementaire definitie, is de reis die klanten nemen als ze van uw website naar interesse tonen in uw producten of diensten om een conversie te worden.

Maar omdat dit soms verwarrend en misleidend kan zijn, zal ik het voor u uitsplitsen:

Wat is een conversie?

Een conversie is wanneer iemand een actie voltooit die resulteert in een soort van waarde voor u en/of uw bedrijf (d.w.z. een aankoop doet). Als iemand bijvoorbeeld een van onze websites bezoekt en binnen 30 dagen na zijn eerste bezoek een online aankoop doet, beschouwen wij die persoon als een lead omdat

1) hij onze website minstens één keer heeft bezocht;

2) hij genoeg interesse in ons of ons product/dienst heeft getoond (door wat wij noemen "actie" te ondernemen) die ertoe heeft geleid dat hij iets van ons heeft gekocht;

3) hij in die 30 dagen na zijn bezoek aan onze site niet heeft besloten om naar een ander bedrijf te gaan, aangezien wij de betaling eerder hebben ontvangen dan iemand anders.

Met andere woorden, er was een soort uitwisseling tussen partijen waar waarde werd gegeven in de tijd totdat de voltooiing gebeurde (in dit geval de aankoop).

Leads zijn mensen die genoeg interesse hebben getoond om rechtstreeks contact met ons op te nemen via verschillende kanalen zoals e-mailcampagnes, terwijl conversies mensen zijn die actie hebben ondernomen door rechtstreeks iets van ons te kopen via creditcardbetalingen enz. Dus technisch gesproken.

U kunt Sales Funnels gebruiken in uw marketinginspanningen om het gemakkelijker te maken conversies te volgen en te zien waar potentiële klanten vastlopen in het proces.Marketinginspanningen om het gemakkelijker te maken conversies te volgen en te zien waar potentiële klanten in het proces blijven steken.

U hebt bijvoorbeeld een website met meerdere pagina's met inhoud waarin verschillende aspecten van uw bedrijf worden uitgelegd. Elke pagina is ontworpen om een specifiek type klant aan te spreken en kan worden gelinkt vanuit een advertentie op Facebook of een ander platform. Een klant die een pagina bezoekt, kan doorklikken naar een andere pagina, zelfs als hij nog niet klaar is voor een aankoop of een aanvraag omdat hij eerst meer informatie nodig heeft.

Als u de conversiepercentages van al uw advertenties bijhoudt, kunt u niet weten hoeveel mensen elke pagina hebben bezocht voordat ze besloten of ze wel of niet iets van uw bedrijf willen kopen – tenzij die bezoekers een interactief hulpmiddel gebruiken zoals CrazyEgg's heatmaps tool, die laat zien waar gebruikers het vaakst klikken binnen een afbeelding (of video).

Gebruik gegevens over de aankoopreis van uw klant om zwakke punten te identificeren en doelen te stellen voor hoe u uw Salesfunnel wilt verbeteren.

Gebruik gegevens over het kooptraject van uw klant om zwakke punten te identificeren en doelen te stellen voor hoe u uw Sales funnel wilt verbeteren.


Identificeer waar de meerderheid van de klanten afhaakt in uw Funnel door te kijken naar waar ze hun contactgegevens achterlaten of de site verlaten.

Kijk naar het aantal leads dat u hebt gegenereerd versus het aantal verkopen, evenals hoeveel leads elke stap in uw verkoopproces converteert in een verkoop (weergegeven door "Conversiepercentage" op Google Analytics). Als een stap in je funnel niet goed converteert, beslis dan of hij de moeite waard is om te behouden en werk dienovereenkomstig bij!

Herzie alle doelen die u tot nu toe voor uzelf hebt gesteld en zorg ervoor dat ze realistisch zijn; zo niet, pas ze dan aan zodat ze overeenkomen met de werkelijkheid!


Als u het succes van uw funnel wilt meten, zorg er dan voor dat u de juiste cijfers bijhoudt.

Omrekeningskoers

Gemiddelde waarde bestelling

Customer lifetime value (CLV)

Kosten voor klantenwerving (CAC)

Klantentrouw, klantenbinding en opzeggingspercentage

Het maken van een Salesfunnel kan u helpen conversies beter bij te houden en de omzet te verhogen door marketinginspanningen die gericht zijn op specifieke stappen in het proces.


Voordat u begint met het maken van een sales funnel, is het belangrijk om het probleem te definiëren dat u probeert op te lossen.

Het kan verleidelijk zijn om meteen te beginnen met het ontwerpen van uw funnel zonder eerst te identificeren hoe klanten uw merk momenteel vinden en ermee omgaan. Als dat zo is, zullen uw analyses een onvolledig beeld schetsen van hoe mensen met uw bedrijf omgaan. U zult wat tijd willen besteden aan het onderzoeken van de problemen of vragen die prospects hebben wanneer ze op uw site terechtkomen, voordat u plannen maakt voor het creëren van content of marketinginitiatieven zoals e-mailreach of social mediacampagnes.

Zodra u het probleem of de problemen hebt geïdentificeerd die moeten worden opgelost, stelt u het doel of de doelen vast van elke fase in het pad-tot-aankoopproces (d.w.z., wat bereiken deze afzonderlijke fasen?). Uw doelstellingen moeten specifiek genoeg zijn om te kunnen bepalen wie welke informatie in elke fase nodig heeft ("influencers" vs "vroege gebruikers") en welke contenttypes deze informatie het beste kunnen leveren ("blog posts" vs "case studies").Conclusie

Een sales funnel is een instrument dat u kunt gebruiken om het traject van uw klanten te volgen, van bewustwording tot conversie. Door de zwakke punten in het proces te identificeren en doelen voor verbetering te stellen, kunt u ervoor zorgen dat uw marketinginspanningen effectiever zijn.

Boek Nu Uw Gratis 30 Minuten Stratiegie Gesprek


Want to grow business